Friday, June 28, 2019

Mudahkan Perjalanan Dengan Moovit


Sumber: Google Image
 
Holla!

CN nak share sikit pasal 1 apps ni yang digelar sebagai MOOVIT. Mungkin ada antara korang yang pernah dengar apps ni atau pernah guna apps ni.

CN baru juga tahu pasal kewujudan apps ni. Al-maklum la bukannya tech savvy sangat, tak berapa ambil tahu apa yang ada. Haha...

Apps ni actually CN terjumpa tanpa sengaja. Tengah duk Google search pasal MRT dan feeder bus untuk ke lokasi office baru, tak sengaja ternampak apps ni. That time, tak terus download. A day before CN nak guna tu, baru la download.

Apps ni membantu korang untuk mudahkan perjalanan korang sekiranya korang berjalan-jalan dengan menaiki pengangkutan awam. Mudah untuk korang check jadual perjalanan bas atau train yang terdapat dalam laluan perjalanan korang tu. 

Korang pun boleh plan in advance nak keluar dari lokasi atau rumah korang pukul berapa supaya takda la korang terlepas bas ke apa ke kan. Hehe...

Well, it is actually work. Quite well. So far membantu CN untuk plan journey everyday. But since dah boleh agak waktu bas tiba dan sebagainya, so CN tak guna sangat apps ni kecuali kalau agak-agak terlambat ke or ada nak menuju ke destinasi lain, baru la CN guna.

Korang boleh search apps ni dekat PlayStore. Untuk IOS, CN tak pasti ada ke tak. Korang try la eh search. Hehe...

Haa, tu icon comel Moovit yang telah dimuat turun. Hehe...

Korang dah download, then icon Moovit yang comel macam dalam gambar tu akan keluar. Memang comel kan. Siap senyum lagi tu. Hehe...



Bila korang dah download dan dah buka apps ni, korang akan jumpa disebelah kiri ada macam dalam gambar di atas. Actually kalau korang tak nak sign up pun boleh je. Korang still boleh guna apps ni. CN try je tu sign up. Hehe... Dekat icon comel Moovit dalam gambar ni, actually dekat situ ada tulis untuk korang kumpul mata. So far, CN tak pasti mata tu korang boleh guna untuk apa. CN still figuring it out. Hehe...



Selepas tu, korang boleh la mula mencari destinasi korang. CN bagi contoh, KL Sentral. Taip je nama lokasi yang korang nak pergi tu, dan akan keluar beberapa list pencarian. So, pilih mana-mana yang paling tepat atau paling hampir tepat dengan destinasi yang korang cari tu.



Once korang dah pilih destinasi, akan keluar la list macam gambar di atas ni. Korang boleh pilih mana-mana 1 option perjalanan yang korang suka dan akan memudahkan perjalanan korang. 



Perasan tak ada tulis, 'DEPART NOW' dekat bawah destinasi korang tu? Korang tekan dekat situ dan korang boleh tentukan anggaran korang nak bertolak dari lokasi pertama pukul berapa atau korang nak choose agak-agak arrival time korang pukul berapa. Kalau tak, pilih je 'DEPART NOW'. Hehe...

Bila dah choose destinasi, route perjalanan korang dan sebagainya, maka korang boleh la mulakan perjalanan korang. Korang tekan je dekat 'START LIVE DIRECTION' macam gambar bawah ni dan bermulalah perjalanan korang.


Sepanjang tempoh perjalanan dan sekiranya korang tak matikan lagi apps ni, maka sampai korang sampai destinasi korang la, apps ni akan bekerja bagitau korang bila patut turun dari tren ke atau sebagainya.

Somehow, notification tu membantu. In case korang terlelap ke apa ke kan. Hehe...

Yang dah pernah guna apps ni, cer komen sikit kat bawah post ni.

Yang baru first time guna dan dengar pasal apps ni macam CN, pun tinggalkan komen korang kat bawah post ni tau. Dan jangan lupa, untuk share kan pasal apps ni kepada lebih ramai kawan atau famili korang. Membantu akan dibantu. Memudahkan akan dimudahkan. Gituu. Hehe...

Semoga post CN kali ni membantu korang. Jumpa korang dalam entri yang seterusnya. Tunggu tau.


Jom Jalan-jalan,


 

No comments:

Post a Comment

Seronok tak baca catatan kembara Cik Nurul?
Jangan lupa tinggalkan 'kenangan' di ruangan komen yer ^_^