Sunday, January 05, 2020

Travel Review: Travelog.com


Sumber: Travelog.com


Hi uols! Lamanye rasa CN tinggalkan blog ni tanpa entri baru. Hehe.. Paling latest pun CN wish uols new year je. Corat coret jejalan CN belum ada yang CN dapat share dengan uols lagi. Sabaq naa. Hehe...

Sementara tunggu CN update latest kisah jejalan, CN nak sambung dulu entri Cuti-Cuti Langkawi tahun 2019. Hehe.. 

Antara aktiviti 'must-do' bila ke Langkawi adalah island hoping & naik cable car.

So, untuk 2 aktiviti ni CN dah book early before trip melalui travel website iaitu Travelog.com.

Sumber: Travelog.com

Friday, January 03, 2020

HAPPY NEW YEAR 2020!




SELAMAT TAHUN BARU 2020!

Macam tak sangka kan kita dah 3 hari berada di tahun 2020 ni. Macam mimpi pun ada. Hehe... Kalau dulu tahun 90an waktu CN bebudak school lagi, rasa macam lama je lagi nak sampai 2020 ni. Tup, tup, dah masuk dah pun tahun 2020 ni.

Time flies so fast. Tak sedar rupanya CN pun makin meningkat usia. Huhu... 3-series+ dah tahun ni.

Alhamdulillah, masih dikurniakan kesihatan mental dan fizikal yang baik dan sempurna.

2019 boleh CN summarize sebagai tahun 'roller coaster' paling ekstrim yang CN pernah lalui. Jatuh bangun berkali-kali, tangisan dan air mata banyak kali tumpah dan mengalir. Yang terlihat indah di manusia, terselindung segala perit dan pedih yang tak tertanggu dek hati kecil ni. Huhu... Bermadah puitis pulak CN ye. Hehe...

Cukuplah 2019 menyimpan segala memori, kenangan manis pahit dan segala rasa. Kita tutup lembaran 2019, kita buka buku baru 2020.

Doakan semoga tahun 2020 ni banyak impian dan azam CN berjaya dikecapi. Antaranya, nak ride bermotor melintasi sempadan (sempadan mana tu. hehe...), nak fly somewhere (dok decide lagi ke mana) dengan airline selain AirAsia (ehh, why not AA, ok what AA. hehe...).

Dan, banyakkk lagi azam, mimpi dan impian CN yang CN nak achieve dalam tahun 2020 ni.

CN nak selesaikan apa yang masih tertangguh. Moga tahun 2020 ni CN berjaya bina Legasi *N yang sedang CN bina ke 1 tahap yang lebih baik lagi. InshaAllah.

Moga hati tak serapuh 2019. Moga jiwa lebih teguh.

Untuk korang pun, CN doakan semoga impian dan azam yang mungkin korang bawa dari tahun-tahun sebelumnya ni, akhirnya berjaya dikecapi.

Misi kurus selim melim CN masih on going. Alhamdulillah, though the progress is quite slow, yet CN still manage to lose 15kg+ in year 2019. At least kena lost another 15kg this year. CN BOLEH!!!

Semoga kita semua jadi hamba-Nya yang lebih baik dan lebih baik lagi.

Doa yang baik-baik, moga beroleh yang baik-baik.


Salam Jumaat,


Friday, August 02, 2019

Review Hotel: Royale Chenang Resort, Langkawi



Sumber: Royale Chenang Resort, Langkawi

Hi uols! Sihat ke tu? Alhamdulillah kalau sihat. Alhamdulillah jugak kalau tak sihat. Ehh, tak sihat pun bersyukur jugak ke? Iyola nak oii, kan sakit tu penghapus dosa. Kena la bersyukur sebab Allah hapuskan dosa-dosa kita. Hehe...

Haa, dah baca dak cerita Cuti-Cuti Langkawi CN? Kalau belum jangan lupa pi baca start dari part 1 tau. InshaAllah CN akan sambung part yang seterunya very the soon, ok? Hehe...

Seperti yang dijanjikan, CN nak shares sikit dengan korang lokasi penginapan CN waktu cuti-cuti di Langkawi. CN search dari Trivago je senarai hotel yang ada di Langkawi. Senang nak buat comparison. Mana yang murah, di situ la CN akan book. Hehe...

Dengan Trivago;
Satu, cari hotel yang anda inginkan
Dua, gunakan penapis 
Tiga, pilih hotel yang anda inginkan dan tempah

Senang bukan? Hotel? Trivago. Haha... Macam iklan TV pulak.

Dalam banyak-banyak hotel yang ada dalam senarai, hati ni berkenan sungguh dekat si Royale Chenang Resort, Langkawi ni. 

Banyak kali CN belek-belek gambar yang ada, baca review guest yang pernah stay situ. Hmm, ok book! Ehh, dah book la. Haha...

CN dah search dari Trivago dan jumpa Agoda yang bagi cheaper price. So, CN pun book la dari Agoda dengan harga RM370 untuk 3 hari 2 malam, tak termasuk breakfast ye. CN pun prefer untuk breakfast outside hotel sebab nak rasa makanan yang ada di tempat lain.

Friday, July 26, 2019

Cuti-Cuti Langkawi #2 (15-17 Jun 2019)



Holla molla! CN kembali bersiaran. Hehe.. CN nak sambung stori mori Cuti-Cuti Langkawi CN bahagian kedua.

Sebelum tu, ada yang belum baca post #1 Cuti-cuti Langkawi CN ke? Kalau belum, korang klik link ni Cuti-Cuti Langkawi #1 dan baca dari awal tau kejadian yang berlaku sebelum tibanya CN di Langkawi.

Dah baca, jangan lupa tinggalkan komen korang dekat post CN tu tau. Mana la tahu komen korang tu dapat memberi manfaat pada reader lain jugak ke kan. Hehe...

Hari pertama CN lalui dengan kisah ditinggal flight. Ish, ish captain tu tak tunggu CN pun. Hehe... CN ni semangat dah dok tunggu flight dari malam hari. Haha...

Memandangkan CN dah book flight baru ke Alor Setar (AK6012) which is flying at 11.10am, so CN ada banyak masa untuk breakfast dan melawat kawasan KLIA2. Tapi idok le teman merayap jejauh. Hehe... Cuma sekadar berlegar-legar sementara tunggu gate dibuka. Plan asalnya nak breakfast bila sampai Langkawi, tapi akhirnya KFC KLIA2 jugak la lokasi CN bersarapan pagi itu. 

CN curious jugak macam mana 2 group lagi yang sama-sama tertinggal flight tu. Takda pulak CN nampak mereka sama-sama tunggu next flight dengan CN ke Aloq Staq. Mungkin mereka ada perancangan lain ke kan.

Alhamdulillah, CN tak miss flight lagi dan selamat sampai on time dekat Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Aloq Staq. First time CN pi Aloq Staq naik flight, first time tengok airport Aloq Staq ghupa lagu mana. Hehe... Teruja pulak CN.

Sumber: Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Setar

Cuti-Cuti Langkawi #1 (15-17 Jun 2019)


Sumber: Google Image

Fuhhh, bersarang Travelog Cik Nurul ni. Bertahun tak di update. Well, sepanjang beberapa tahun lepas yang tak ber-update blog ni, nothing much to share here. Takda cerita jejalan best nak share dengan uols.

Buttt, this time CN nak share jugak cerita jejalan CN. Kemana kita? Moh terbang ke Langkawi. Hehe.

Kalau ada sesiapa yang follow blog CN dari awal kewujudan blog acah-acah travel ni, mungkin ada yang perasan CN pernah share jugak trip CN ke Langkawi. Almost 5 years ago. Atas beberapa sebab peribadi, CN tak dapat nak sambung cerita trip yang dulu tu. So, previous trip to Langkawi just ended like that with no ending.

Makanya, selepas beberapa tahun, CN kembali ke bumi Mahsuri ni. Hahaha. Bertahun deknon, baru hakak ni sedia untuk datang Langkawi semula. Hehe...

Well, trip kali ni sebenarnya trip yang CN plan tetiba. Tangan gatai check flight ticket. Kekononnya nak menyah-stress dan tekanan serta mencari ketenangan setelah terlalu banyak pressure here and there yang CN rasa, sudah cukup, cukup sudahhh, maka tanpa sengaja ter-plan trip ni.

Quite last minute juga plan for this trip, dan Air Asia yang offer reasonable and cheaper price for approximately 1 hour 5 minutes flight from Kuala Lumpur. So, tanpa berfikir panjang (actually I did, sebab bajet sangat limited), CN pun book la flight ke Langkawi.

Excited tau nak fly after a while. Last fly pun tahun 2017. Itu pun short distance and also last minute flight booking dari Penang ke Kuala Lumpur. 2018, takda apa-apa amazing incredible awesome trip. Jejalan balik kampung je. Though actually ada, tapi nothing much to share here.

So, 2019 ni walaupun dah pertengahan tahun, lets start our jalan-jalan again. Hehe...

Lama tak menulis, tetiba rasa kekok pula. Nak start dari mana ni? Hmm...

Ok, kita mula dari cerita beli ticket dan apa yang berlaku pada hari penerbangan yang dirancang. Hehe...

Macam ada something je kan. Haaa, nak tahu, kena la baca sampai habis post CN ni dan juga post yang seterusnya.