Saturday, May 09, 2015

Misi 50 Ke Utara: Let's Travel to the North!


Yeay! It's travel time. Lets travel! 


Hello you all! Hehe...
Sihat tak? CN harap you all sihat. Kalau tak sihat, cepat-cepat sembuhkan diri yer :)

Dah agak lama kan you all tak baca update ceritera kembara CN yang tak seberapa ni. Hehe... Setelah sekian lama planning dalam fikiran semata-mata, akhirnya impian dan hasrat hati untuk melaksanakan Misi 50 Ke Utara tanahair tercapai dan terlaksana juga. Hehe... Alhamdulillah :)

Misi 50 Ke Utara? Hmm... Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa CN namakan trip CN ni sebagai Misi 50 Ke Utara. Kenapa mesti 50? Ada apa dengan cinta 50? Hehe...

Haa, mai cheq nak story sikit why 50. Hehe...

Sejak tahun lepas lagi sebenarnya CN teringin sangat nak ber-backpackers trip ke Utara, specifically ke Penang sebenarnya. Hehe... Tak tahulah kenapa hati ini tertarik untuk ke Penang. Dan akhirnya, CN telah mewujudkan group Backpackers->>North!!! dalam whatsapp dengan 2 orang teman sekuliah CN dulu. Hehe... Namun, perbincangan kami terhenti tanpa ada jawapan pasti jadi ke tak trip kami ni. 

Dan.. akhirnya CN sekali lagi telah menyuarakan hasrat hati yang telah terbuku sekian lama ini pada kawan CN merangkap travelmate CN untuk trip kali ini. Hehe...

Memang ikut planning CN cuma nak ke Penang saja. Nak pusing 1 Penang. Hehe... Konon-kononnya la. Hehe... Tapi...

Tapi...

Tapi...

Bagi suspen sikit. Hehe...


Tapi... planning CN bertukar. Haa, tambah suspen lagi. Hehe... Bertukar? Apa yang CN tukar? Tak jadi ke Penang ke? Hehe...

CN pun mulakan semula perbincangan untuk ke Penang dengan kawan CN. Kawan CN kata dia nak ke Perlis, nak attend wedding kawan dia. So, CN mulanya tukar plan nak ke Perlis saja. Nak pusing habis 1 Perlis tu. Hehe...

Tapi... Aik, ada tapi lagi ke CN? Hehe...

Adaaa. Hehe...

CN ni rajin sebenarnya belek-belek kalendar. Suka nak tengok-tengok bila cuti. Hehe... Sambil tu men-google la juga tempat-tempat di Perlis yang menarik untuk dilawati. Sedang asyik men-google tu, ada seorang officemate CN ni ternampak CN sibuk google-ing. Dia pun tanyalah CN nak pergi holiday ke. Hehe... CN pun beritahulah tentang planning CN nak ke Perlis. CN pun ceritalah juga planning asal CN sebenarnya nak ke Penang. So... beliau telah mencadangkan agar CN pergi ke kedua-dua negeri tersebut. Tinggg!!! Good idea!!! Hehe...

Officemate CN tu suggest CN ke Perlis dan Penang. Memandangkan tarikh CN planning trip ini ada cuti umum yang panjang. Walaupun tak la panjang seminggu ke apa. Hehe... So, CN pun fikir-fikir semula dan bincang semula dengan travelmate CN tentang plan baru CN. Hehe...

So...rancangan kami adalah untuk cover Perlis dan Penang sewaktu cuti 1 May lalu :)

Bermulalah perancangan ke Utara CN bersama travelmate CN. Hehe... Kalau tak silap CN kami mulakan perancangan sejak bulan Mac lalu, hujung Mac rasanya, dan atas bantuan adik CT (SITI.YANG.MENAIP) yang sudi memberi nasihat dan suggestion, maka perancangan rapi, yang tak la serapi mana pun dimulakan. Hehe...

"CT, thank you so much atas bantuan CT." Hehe... CN really appreciate it :)

CN, mana cerita 50 nya? Hehe... Panjang pula intro CN nak mulakan trip ni, kan? Hehe...

Okay, why 50? Ada apa dengan cinta 50? Hehe...

Cerita Misi 50 Ke Utara CN ni sebenarnya puncanya adalah selepas CN terbaca 1 artikel berkaitan '50 Things To Do in Penang', kalau tak silap CN itulah tajuk artikel tersebut dan CN pun kongsikanlah artikel tu dengan travelmate CN. Dalam artikel tu disenaraikan 50 perkara yang patut dibuat kalau anda ke Penang. Hehe...

Planning asal memang CN nak buat semua 50 perkara sepanjang di Penang, namun untuk trip kali ini, CN decided untuk combine 50 perkara itu dan jadikan ia sebagai '50 Things To Do in Northern Region States'. Hehe...

Apa agaknya 50 perkara yang CN dan travelmate CN buat sepanjang trip 4 hari 3 malam kami ke Utara?

Adakah CN berjaya laksanakan kesemua 50 perkara yang dirancang?

Apa agaknya yang berlaku sepanjang trip kali ini? 

Stay tuned! CN akan sambung dalam entri akan datang. Hehe...

P/s: CN sedang 'menatarias' gambar-gambar trip CN untuk tatapan semua. Hehe...


Salam kembara,




8 comments:

  1. Xsbr nk tau entry slnjutnye CN!!!hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sabar yer. hehe... dah upload next entry, jgn lupa baca. hehe..

      Delete
  2. Apa 50 perkara tu yer CN ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tahu apa 50 perkara tu? Kena setia ikuti entry misi 50 CN ni. Hehe... Bg suspen sikit :D

      Delete
  3. sikit je tu 50..nape x cukup kan 100 ...ahahah..saje cari pasal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. alamak akak JM 100? hee..next trip la kot kt kasi increase sikit :D

      Delete
  4. hehehe CT bantu mana yang mampu saja.. itupun CN sendiri mmg rajin research =)
    sayangnya kita patut jumpa kan.. tapi x snggop nak redah jem.. maafkan daku..

    insyallah one fine day kita rancang lepak k.. Kakak CN banje hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Tq CT tolong CN, bg advice apa semua. hehe..
      Tu la, mmg ingat nak jumpa CT, tp belum berjodoh utk berjumpa kan..
      In shaa Allah nnt kt plan lain eh.. Boleh je akak CN ni belanja. hehe..

      Delete

Seronok tak baca catatan kembara Cik Nurul?
Jangan lupa tinggalkan 'kenangan' di ruangan komen yer ^_^